Diskutera Naruto, manga, anime och annat i vårt forum!
9tails.se - En svensk sida om Naruto!


Senaste releaser
De fem senaste episoderna från den japanska animen:

EPISOD296 (0)
EPISOD295 (0)
EPISOD294 (0)
EPISOD293 (0)
EPISOD292 (0)


De fem senaste kapitlen från den japanska mangan:

KAPITEL624 (0)
KAPITEL623 (0)
KAPITEL622 (0)
KAPITEL621 (0)
KAPITEL620 (0)

Medlem / Logga in


Av de många klanerna i Naruto-världen är det bara få som har sin egna unika blodlinje - en slags färdighet som man ärver av föräldrarna. Dessa ger användaren extrema fördelar gentemot den vanliga ninjan. I vår guide reder vi ut frågetecknen och presenterar alla blodlinjer.

Skriven av ahoy
2005-08-08 18:35:09» Blodlinjer (Kekkei Genkai)

Vilka har blodlinjer?
Av de många klanerna i Naruto-världen är det bara få som har sin egna unika blodlinje (kekkei genkai/advanced bloodline) - en slags färdighet som man ärver av föräldrarna. I vissa klaner är blodlinjerna ytterst sällsynta och endast en bråkdel av klanens ninjor erhåller färdigheten, medan andra klaners blodlinjer förekommer hos alla dess ninjor. I det sistnämnda fallet har såklart vissa åtgärder utförts så att inte blodlinjens hemligheter ska hamna i fel händer...

Vad innebär det att ha en blodlinje?
Att inneha en blodlinje innebär att man har ett kraftigt arsenal av ytterligare tekniker och andra färdigheter att utnyttja i fighter och spaningsuppdrag. Alla begåvade med en blodlinje vi hittills mött i serien har alla visat sig vara utomordentliga ninjor med oerhört kraftiga tekniker och andra egenskaper, mycket tack vare sin unika blodlinje.

Varför är vissa blodlinjer så sällsynta?
Vissa blodlinjer är dock mer eller mindre ett minne blott efter att de utrotats. En anledning till utrotningen är att högre ledare av byarna ansett att de varit alldeles för starka och klassat dem som monster. I andra fall så har det helt enkelt skett på det sättet att de fallit tillsammans med övriga klanmedlemmar i krig mot andra byar.

Tillåt oss presentera några av de blodlinjer som finns, var dock medveten om att du bör ha sett störren delen av de episoder som finns tillgängliga för att inte få allt för mycket spoilerat/avslöjat.

Byakugan
Hyuuga-only
Hyuuga Hinata aktiverar Byakugan Byakugan (även "White Eye", eller den officiella engelska översättningen "Evil Eye") tillhör Hyuuga-klanen som är en av de mest nobla och äldsta klanerna i Hidden Leaf, det sägs även att Uchiha-klanen med dess Sharingan härstammar från just Hyuuga - något som de säkerligen inte är sena med att påpeka. Något som utmärker denna blodlinje är att den knappast är sällsynt - alla i klanen har den nämligen! För att hindra att dess hemligheter skulle läcka har man ett system som kort och gott innebär att man får ett cursed seal placerat på pannan som aktiveras om man skulle förråda klanen.

360 graders synfält och genomträngande blick
En aktiverad Byakugan ger användaren mängder med fördelar vad gäller synförmågan. Med Byakugan kan man se flera kilometer bort, se kroppens interna chakracirkulation och då också ens tenketsuByakugans svaga punkt - dess blindspot vid nacken - de 361 chakrapunkterna som chakrasystemet består av, vilka fungerar som punkter som öppnar, stänger och fördelar chakran i hela systemet. Ytterligare en huvudingrediens i den redan fullsmockade blodlinjen är möjligheten till ett synfält på nästan 360 grader! En erfaren Hyuuga kan man alltså inte överraska hur lätt som helst.

Synfältet har dock en blindspot - precis som bilden till vänster visar så finns det en punkt strax bakom nacken som Byakugan inte registrerar, och vid längre avstånd kan det visa sig vara förödande... Detta blir Neji varse om i sin strid mot Kidoumaru, som bilden avslöjar.

Jyuuken - Gentle fist
Som nyss nämnt så ser man med Byakugan personers interna chakracirkulation och dess tenketsu-punkter klart och tydligt. Denna möjlighet har utformat den unika (taijutsu-tunga) fightingstil som Hyuuga-klanen är så kända för - "Gentle fist" (Jyuuken).Uzumaki Naruto känner hur chakran försvinner efter att hans tenketsu-punkter stängs av De kan genom sin förmåga att kontrollera chakra tvinga en del av sin chakra till exempelvis fingertopparna och därmed skapa ett chakratryck i fingrarna som, vid kontakt med tenketsu-punkterna, gör det möjligt att fullständigt kontrollera motståndarens chakrasystem.

I huvudfamiljen existerar tekniker som bygger vidare på detta men med ännu mer förödande effekter. En fullföljd "Hakke Rokujuuyonshou" innebär för de flesta motståndare ett totalt kollapsat chakrasystem.


Sharingan
En sällsynt blodlinje
Uchiha-klanens stolthet kallas Sharingan (betyder ungefär "Copy Wheel Eye" - kopieringshjulsögat) och sägs vara en utveckling från Hyuuga-klanens Byakugan. Men ändå har de inte mycket gemensamt, till att börja med visade det sig vara relativt få i Uchiha-klanen som erhöll Sharingan, till skillnad från Byakugan som alla i Hyuuga-klanen har tillgång till.Uchiha Sasuke's Sharingan aktiveras i striden mot Haku Ett mönster vi hittills märkt av är att Sharingan "vaknar till liv" först när man upplever någon livshotande situation, och att den därefter blir tillgänglig för normalt användande. En annan viktigt skillnad, förutom skillnaden i egenskaper den ger, är att Sharingan slukar chakra medan den används. Ju längre tid man använder Sharingan utan vila innebär alltså en ökad risk för utmattning. Detta gäller speciellt Hatake Kakashi som fått sin Sharingan på konstgjort vis och därmed inte kan "stänga av" den utan istället måste dölja hela ögat för att inte chakran ska tömmas i onödan.

Sharingans egenskaper
Att möta en Sharingan-användare är för många än mer skräckinjagande än ett Byakugan-dito. Dels kanske för att de är så sällsynta, men mest för de Doujutsu-tekniker (Ögontekniker) de behärskar. Ett vältränat par Sharingan-ögon kan se igenom motståndarens genjutsu, ninjutsu och taijutsu, för att sedan undvika attackenUchiha Itachi's fulländade Sharingan gör nog de flesta nervösa eller rent av kopiera jutsun i fråga för eget behov. Vissa krav finns såklart, t ex kan man med Sharingan kopiera taijutsu-rörelser bäst man vill, men sedan sakna styrkan och snabbheten för att utföra dem. Man skulle därför kunna säga att man med Sharingan kan se teknikers rörelsemönster, hand seals och uppbyggnad i allmänhet. Ytterligare en gräns på vad man kan kopiera går vid andra blodlinjer, det är alltså inte möjligt att kopiera t ex Byakugans unika tekniker.

Olika nivåer av Sharingan
Bemästrandet av Sharingan är uppdelat på tre (eller fyra, beroende på hur man ser på saken) nivåer - de små "kommatecknen" (tomoe) som sitter i en ring runt pupillen. En nybliven Sharingan-användare börjar såklart inte med maximala tre tomoes utan istället med kanske en i ena ögat och två i det andra. Fler tomoes kommer ju mer man tränat och bemästrar Sharingan och innebär ökade möjligheter till ögonmanipulering och kopiering av tekniker.

En lite mer utvecklat Sharingan kan t ex se andras chakrasystem och då också se ens tillstånd och om de är kopior (Bunshin's),Med sin nyfunna tedje tomoe kan Uchiha Sasuke förutse Naruto's rörelser dock så blir denna egenskap aldrig tillräckligt utvecklad för att som Byakugan se andras tenketsu-punkter. En tredje tomoe ger möjligheten att genom ögonkontakt manipulera, hypnotisera och även direkt fånga motståndaren i genjutsus. I en av Sasuke's fighter mot Naruto såg vi även hur en tredje tomoe ävsevärt förbättrade Sasuke möjlighet att förutse Naruto's attacker till den grad att han kunde se attackens rörelsemönster flera steg i förväg.

Mangekyou Sharingan (OBS! Liten spoilervarning)
Kalejdoskopshjulet ("Kaleidoscope Copy Wheel Eye") är anledningen till att jag skrev att det fanns fyra nivåer av Sharingan. Endast ett fåtal Uchiha's sägs ha kommit över denna ytterst sällsynta Sharingan, varav Sasuke's bror Uchiha Itachi är den senaste i raden. Kravet för att få Mangekyo Sharingan har Itachi redan avslöjat till Sasuke - "du måste döda dina bäste vän", något som Itachi gjorde tidigt i tonåren då han tog livet av Uchiha Shisui för att sedan ta kol på hela Uchiha-klanen. Hurvida det sistnämnda tillförde något viktigt förutom att sätta stopp för potentiella Sharingan-motståndare i framtiden vet vi ännu inte. Det finns många lösa trådar angåendet klanen och kravet som vi i skrivande stund ännu inte vet, vad vi dock vet är att Sasuke troligtvis känner till en större del av sanningen efter att ha läst Uchiha-klanens hemliga anteckningar i klantemplet, efter att ha blivit "tipsad" av Itachi.

Närbild på Uchiha Itachi's Mangekyo Sharingan. Hatake Kakashi korsfäst i Itachi's illusionsvärld. Inte ens Jiraiya's grodvägg tål den svarta elden från Amaterasu

Hittills har vi fått ta del av två av de tekniker som Mangekyo Sharingan försetts med, vi har även fått veta att Mangekyo slukar ännu mer chakra än vanliga Sharingan och därmed inte är något man använder i onödan. Hatake Kakashi har också lyckats ta reda på saker om Mangekyo vilket förvånade Itachi, bland annat något om att synen försämras. Hurvida det är specifikt för just Mangekyo är dock ännu oklart. Den första tekniken vi fick bekanta oss med var Tsukiyomi ("God of the Moon" - Månguden) som är en slags genjutsu-teknik som endast kräver ögonkontakt för att initieras. Offret fångas i en illusionsvärld som kontrolleras helt och hållet av Uchiha-medlemmen och även om det i verkligheten bara går någon sekund så är det dagar och nätter av plågor och smärtor för offret. Skadas man så är det av de psykiska smärtorna man utsätts för. Itachi sade själv efter demonstrationen på Hatake Kakashi att endast en med Uchiha-blod kan besegra tekniken.

Den andra tekniken, Amaterasu ("Goddess of the Sun" - Solgudinnan) vet vi inte lika mycket om förutom att det är en ninjutsu-teknik som skapar en svart eld tillräckligt stark för att bränna sönder den massiva vägg av grodmage som Jiraiya tillkallade.

En sista intressant detalj vi fått ta del av är att om Uchiha Sasuke lyckas få Mangekyo Sharingan, så blir han den tredje att erhålla den. Itachi sade däremot inte vem den andra, förutom han själv, var. Frågan är sedan om det är omöjligt eller inte för Hatake Kakashi att få Mangekyo, han har ju lyckats "uppgradera" sin Sharingan från två till tre tomoes även fast han inte är en Uchiha, så varför inte också till Mangekyo?


Vattenmanipulering* - [Haku]
Bakgrundshistorian
Att trixa med vatten är inga problem för Haku Precis som Kaguya-klanens dito är detta en relativt okänd blodlinje, inte ens namnet är tillkännagivet! Vad vi däremot vet är att Haku är bland de sista, om inte den sista, att inneha denna blodlinje. Ursprunget är Water Country, där Haku en gång bodde. Folket i landet menade att det var de kraftfulla blodlinjernas fel att krig hela tiden uppstod, och började därefter att jaga och mörda de som troddes ha blodlinjer. Haku's "blodlinjeinfekterade" mor flydde klanen för att senare gifta sig. När fadern sen fick reda på att blodlinjen förts vidare till sonen, Haku, mördade han modern och gav sig på Haku. I ren panik använde Haku blodlinjens krafter och skapade ett isfängelse med gigantiska isspikar som tog kol på fadern. Haku togs senare hand om av Momochi Zabuza som tidigt såg nyttan av att ha en blodlinje tillhands.

Kontroll av is och vatten
Kort och gott möjliggör den här blodlinjen fullständig kontroll av vatten och is. Vattenmassor kan frysas och formas till olika vapen, till exempel de små vassa nålarna (senbon) Haku använder. Makyou Hyoushou ("Demonic Ice Mirrors") är Haku's mest kraftfulla teknik och utnyttjar blodlinjen till fullo. En stor burliknande skepnad täcker en vald yta (behöver dock tillgång till vatten) och motståndaren stängs helt enkelt inne där. Väggarna består av dussintals stora och tjocka speglar som ger Haku möjligheten att färdas från spegel till spegel genom dess reflektioner. På grund av farten ser motståndaren Haku i varenda spegel, och kan således inte avgöra varifrån han blir attackerad. Enda vägen ut ur buren som vi hittills känner till är att krossa någon av speglarna, vilket troligtvis är lättare sagt än gjort för en Svensson-ninja.

Haku's första dödliga attack med blodlinjen. Haku's blå vattenliknande chakra. Inne i Haku's bur av isspeglar ligger man pyrt till.


Shikotsumyaku - [Kaguya Kimimaro]
En döende blodlinje?
Kaguya Kimimaro som liten parvel med benen i högsta hugg Kaguya-klanens blodlinje, Shikotsumyaku ("Corpse Bone Pulse" - låt oss kalla den benblodlinjen), har vi hittills endast sett hos Kaguya Kimimaro, som sade sig vara den sista kvarlevande från byn. Orochimaru såg potential i honom och tog hand om honom, i hopp om att en dag kunna ta över hans kropp och alltså själv få tillgång till blodlinjen, vilket inte säger lite om dess styrka och användbarhet.

Fullständig kontroll över benstrukturen
Denna blodlinje är, vad vi hittills fått ta del av, inte alls lika komplicerat som varken Byakugan eller Sharingan. Vad den gör är att ge en möjligheten att fullständigt kontrollera sitt skelett och sina ben i kroppen. Ryggraden kan exempelvis dras loss för att användas som spjut eller piska, mindre ben som de i armarna kan dras ut och användas som knivar, för att nämna lite av det vi sett. Nya ben kan skapas närsomhelst, varsomhelst och hursomhelst, och det kanske viktigaste av allt - benen är starka som stål. Användarens kropp blir nästintill oförstörbar - med andra ord en blodlinje helt utformad för taijutsu. Kimimaro kombinerade detta med olika typer av "danser", namngivna efter blommor, som visade sig vara svårstoppade för många.

Kaguya Kimimaro använder sina ben som sköld. Kimimaro beredd att attackera med sina benvapen. Resultatet av en vacker dans.


Fler presentationer av blodlinjer kommer med tiden!Om sidan | Kontakta oss | Länka till oss | Länkvänner | Redaktion | Om cookies | Regler | Naruto online rpg


Copyright © 9tails.se 2004-2006. All rights reserved. Design, graphics & code by ahoy.
Naruto © Masashi Kishimoto/Shueisha/Viz. All images (c) their respective owners.